Het brood of het lichaam

SHORT STORY | NL / EN | JANUARY 2021

Previously published in Seizoenszine (autumn 2023) and performed at poetry nights Eigenzinnig (Arnhem, NL) and De Kraak (Tilburg, NL)

wat is waar, Jésus of de bakkerij?
eten we het brood of het lichaam?

Jésus overziet de bakkerij. Vanuit de hoek in de hoogte kijkt de neonroze print van Jésus Madonna-achtig op de machines neer. Ze pompen en zuigen. Geknal van een dof ongerezen brood op een metalen aanrecht, ritmisch. Er is veel metaal nodig om brood te maken, weet ik inmiddels.

Jésus kijkt frêle, zijn gezicht uit uitgeprint porselein gehouwen, netjes achter een lijstje. We zitten vergenoegd in de mondhoek van zijn binnenpretje, voelen ons speciaal. Hij heeft ons al vergeven, zou papá zeggen. (En dan zou hij een kruis slaan, met dezelfde handen die het brood sloegen en mepten in de morgen — alsof het zijn laatste is.)
Ik weet niet wie Jésus daar heeft opgehangen, of waarom hij in neonroze is. Het is een vreemde plek voor Jésus, hoog en in een gekke hoek. Je zou denken dat hij belangrijker plekken heeft om over uit te kijken, maar toch lijkt hij nooit ongeduldig te worden. Jésus is maar van klein formaat, niet groter dan een flinke stoeptegel, maar als onze ogen prikken van de meelwolken brandt zijn neonroze voorhoofd dwars door de gistende luchten heen ons netvlies in. Als we hem zouden verplaatsen, zouden we een bescheiden vierkantje van blinkend tegelwerk terugvinden. We zouden zeggen: hè? Dat we dat toch vergeten waren, dat de muren daaruit bestonden. We zouden voor een halfuurtje of wat lachebekjes en onze namen in het stof van de tegels tekenen met onze vingers, en dan zouden we weer brood maken, en de muren zouden langzaam weer dichtgisten.© Merle Findhammer.

het brood